KKV Marketing Videók

Hogyan legyen több pénzem? Hogyan legyek vállalkozó? Mibe fektessem a pénzemet?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket gyakran kapok, mert a kérdezők tudják rólam, hogy több vállalkozóknak is egyszerre segítem a marketingfolyamatait.

Üdvözöllek, én Dajka Gábor vagyok, marketing szakértő és most megpróbálok válaszolni pár olyan kérdésre, amit gyakran feltesznek nekem.

Saját magam példáját tudom elmesélni. Én mindig is szerettem a stratégiai játékokat és a programozást. Szerintem az üzleti életben ez az alapja mindennek. Megfigyeltem azt, hogy általában a sikeres üzletembereknek jó a stratégiai érzékük. Ez lehet velük született képesség vagy tanult. Én a lövöldözős-megtámadós-védekezős játékokat szeretem, de nem egy partnerem van, aki pedig sakkozni szeret.

De ismerek olyan vállalkozót is, aki nem igazán ügyes, de borzalmasan jó emberismerő. 2 mondatot beszélek vele és már tudja is, hogy mire gondolok. Olyan Dr. House-osan kikövetkezteti ésvagy ráérez a beszélgetőpartnerére.

Én azt javaslom, hogy a stratégiai képességedet fejleszd. És persze olvass sok könyvet! Én pl. már nem tudom hová pakolni a könyveimet.

Mennyi pénz kell a vállalkozáshoz?

Mennyi pénzből lehet pénzt csinálni?

Semennyi, vagy minimális az induláshoz. Ha benned van a vállalkozó szellem, az erő és a tenni akarás, akkor 10.000 Ft-ból el tudsz indulni. Nem feltétlenül kell rögtön céget alapítani. Az autó sem jogsival megy. Az én a szegényebb, de tehetségesebb vállalkozó ismerőseim a 0-ról indultak. Persze nem arra bátorítalak, hogy adót csalj, mert vállalkozás nélkül is tudsz adózni, csak nem tartósan, üzletszerűen.

Hogyan lettem vállalkozó?

Én 16 évesen már szórólapoztam, sőtt a barátaimat húztam magammal, hogy jöjjenek és dolgozzunk együtt. 20 éves koromban 2 munkahelyem volt. Hétfőtől péntekig x helyen dolgoztam napi 8-9 órát, majd szombaton és vasárnap egy másik helyen dolgoztam napi 12 órát. Mindeközben a saját szabadon tartható fegyverekről szóló online magazinomat írtam. Pár évvel később pedig már ebből a magazinból éltem, nem kellett még mellette másik két helyen dolgoznom.

Ezt te is utánam csinálhatod. A WordPress blogmotor ingyen van, a domain + tárhely évi 6-7.000 Ft.

Mibe fektessem a pénzem?
Hogy csináljak pénzt?

Erre instant megoldást nem tudok adni. De, ha már pénz csinálásról van szó, akkor elárulom azt, hogy egy-egy vásárlás előtt mindig megkérdeztem magamtól azt, hogy ha ezt megveszem, akkor lesz-e belőle pénzem? Ha nem, akkor nem vettem meg.

Ha megveszem ezt a fejhallgatót, akkor lesz belőle pénzem? – Nem.

Ha megveszem ezt az autót, akkor lesz belőle pénzem? – Nem.

Ha megveszem ezt a számítógépet, akkor lesz belőle pénzem? – Igen, mert sokkal hatékonyabban tudok vele dolgozni.

Ha megveszem ezt a fényképezőgépet, akkor lesz belőle pénzem? – Igen, mert tudok vele jobb minőségben videókat gyártani.

Amíg nem volt pénzem, mindig feltettem magamnak ezt az egy kérdést. Persze, nem mondom, hogy soha sem csábultam el, de akkor meg inkább azt a kérdést tettem fel magamnak, hogy mit kell tennem azért, hogy azt a valamit meg tudjam venni.

Én nagyon könnyen meg tudnám számolni azt, hogy 20 éves korom óta hányszor voltam nyaralni. Azt viszont nem tudom megszámolni, hogy hány éjszakán keresztül dolgoztam. Ünnepnapom sem volt soha.

Szóval el kell döntened azt, hogy milyen életmódot szeretnél. Ha egy tudással rendelkező sikeres vállalkozó akarsz lenni, akkor az sok tanulással és lemondással jár, sok-sok éven keresztül. De majd később ennek meglesz a jutalma.

Az biztos, hogy ez idő alatt magányos leszel, mert a bulizásokat ki kell hagynod. Egy jó kis buli este 8 órakor kezdődik és hajnalig tart. Majd utána még az ágyban fogsz pihenni, estig. Egy nap munka kiesik. Ezt nem teheted meg, ha céljaid vannak.

Vélemény, hozzászólás?