Termék újrapozicionálása az élelmiszeriparban

People developing a new food product in the office

Oszd meg a cikket

Az élelmiszeripari termékek újrapozicionálása gyakran elengedhetetlen a piaci siker érdekében, különösen akkor, amikor a fogyasztói preferenciák gyorsan változnak. Az újrapozicionálás célja, hogy egy meglévő terméket új szempontok szerint alakítsanak át, és olyan módon helyezzék el a piacon, amely vonzóvá teszi az új célcsoportok számára, miközben megerősíti a márka relevanciáját. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan használják ezt a stratégiát az élelmiszeriparban, valamint néhány sikeres példát és tanulságot.

Miért fontos a termék újrapozicionálása az élelmiszeriparban?

Az élelmiszerpiac egyik sajátossága, hogy rendkívül telített és versenyképes, ezért a márkáknak folyamatosan fejlődniük kell, hogy lépést tartsanak a fogyasztói igényekkel. Az egészségtudatosság növekedése, a fenntarthatósági elvárások és az ízpreferenciák változása mind olyan tényezők, amelyek miatt egy márka elavulttá válhat, ha nem követi a piac változásait. Az újrapozicionálás segíthet abban, hogy egy termék jobban illeszkedjen ezekhez az új elvárásokhoz, és újból relevánssá váljon a fogyasztók számára.

A termék újrapozicionálása gyakran a márkaképet is újraértelmezi. Például a fenntarthatóságra vagy az egészségre helyezett hangsúly egy új piacra nyithat kaput, miközben megőrzi a márka hitelességét. Ez nemcsak a marketing üzenet átalakítását jelentheti, hanem magában foglalhatja a termék összetevőinek megváltoztatását, az ellátási lánc optimalizálását és a kommunikációs csatornák átalakítását is​(Fabrik Brands)​(Food Quality and Safety).

Hogyan történik az újrapozicionálás?

Az újrapozicionálás folyamata összetett, és számos lépést foglal magában:

  • Fogyasztói betekintés elemzése: A sikeres újrapozicionálás kulcsa a fogyasztói trendek és igények alapos megértése. Az elemzések során fel kell tárni, hogy melyek azok a területek, ahol a termék már nem releváns, illetve milyen irányban érdemes változtatni.
  • Célcsoport azonosítása: Fontos, hogy az új célcsoport pontosan meghatározható legyen. Például egy termék, amely korábban a fiatal felnőttek körében volt népszerű, újrapozicionálással sikeresen megszólíthatja az egészségtudatos idősebb fogyasztókat.
  • Termékfejlesztés: Az újrapozicionálás gyakran a termék összetevőinek vagy csomagolásának megváltoztatásával jár, hogy megfeleljen az új piac elvárásainak. Például a természetes összetevők előtérbe helyezése vagy a fenntartható csomagolás használata vonzóbbá teheti a terméket a környezettudatos vásárlók számára​(Food Quality and Safety).

Sikeres példák az élelmiszeripari újrapozicionálásra

Lurpak vaj

A Lurpak sikeres újrapozicionálási stratégiája kiváló példa arra, hogyan lehet egy terméket új perspektívából bemutatni. A márkát újra pozicionálták a „gourmet foodies” célcsoport számára, akik elkötelezettek a minőségi alapanyagok használata iránt. Ahelyett, hogy a vaj minőségére helyezték volna a hangsúlyt, a kampányok az otthoni főzés örömét hangsúlyozták, ezzel megcélozva azokat a fogyasztókat, akik szenvedélyesen főznek. Ez a stratégia segítette a Lurpakot abban, hogy a prémium vajpiacon meghatározóvá váljon​(Fabrik Brands).

PepsiCo – Quaker Oats

PepsiCo a Quaker Oats márkát eredetileg egészségtudatos fogyasztóknak szánták, de a termék népszerűsége az évek során visszaesett. Az újrapozicionálás célja az volt, hogy a márka modernebbé és vonzóbbá váljon a fiatalabb generáció számára is. Az új kampányok az egészségmegőrzés mellett a reggeli egyszerűsítésére és a termék sokoldalúságára helyezték a hangsúlyt, így a Quaker Oats ismét divatossá vált a fiatal fogyasztók körében.

McDonald’s – Egészségesebb menü

A McDonald’s az utóbbi években újrapozicionálta a márkáját, különös tekintettel az egészségtudatosságra. A gyorsétteremlánc eredetileg a gyors és olcsó ételeiről volt ismert, de a fogyasztók egyre inkább egészségesebb alternatívákat kezdtek keresni. Az újrapozicionálás során McDonald’s elkezdett egészségesebb menüket kínálni, mint például saláták, gyümölcsök és alacsony kalóriatartalmú ételek, hogy megfeleljenek az egészségtudatosabb fogyasztók igényeinek. Ez a lépés segítette a márkát abban, hogy frissítse imázsát, és visszanyerje azokat a vásárlókat, akik más, egészségesebb alternatívákat kerestek.

Tropicana – Narancslé újrapozicionálás

A Tropicana híres esetében az újrapozicionálás nem várt következményekkel járt. A márka megpróbálta új csomagolással újrapozicionálni termékét, de a vásárlók ezt rosszul fogadták. Az új csomagolás túlzottan eltért az eredeti dizájntól, így sok fogyasztó nem ismerte fel a terméket a polcokon. Az eladások csökkentek, és a Tropicana kénytelen volt visszatérni a régi csomagoláshoz. Ez a példa jól mutatja, hogy az újrapozicionálás során fontos, hogy a vásárlók felismerjék a márkát, és ne veszítsék el a termékekkel kapcsolatos bizalmukat.

Kellogg’s – All-Bran termékcsalád

A Kellogg’s az All-Bran termékcsaládját eredetileg az idősebb fogyasztóknak pozicionálta, akik számára fontos volt az egészséges bélműködés. Az újrapozicionálás során azonban a márka megpróbálta a terméket szélesebb körben vonzóvá tenni, beleértve a fiatalabb, egészségtudatos vásárlókat is. Ennek érdekében az üzeneteket és a csomagolást is modernizálták, a hangsúlyt pedig az általános egészségi előnyökre helyezték, nemcsak az emésztésre.

Heinz – „Grown, not made” kampány

A Heinz ketchup jól ismert márkanév volt, de a márka újrapozicionálása során a „Grown, not made” kampány révén újrahangsúlyozták a természetes összetevők fontosságát. Ezzel a lépéssel a Heinz a természetes és minőségi alapanyagokat előtérbe helyezve próbált újra elkötelezetté tenni a fogyasztókat, akik egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra és az egészségesebb termékekre.

Nestlé – KitKat „Have a Break” újragondolása

A Nestlé sikeresen újrapozicionálta a KitKat csokoládét a „Have a Break” kampánnyal, amely a terméket nemcsak egy édességként, hanem egy „szünetet nyújtó pillanatként” pozicionálta. A kampány globálisan is hatalmas siker lett, mivel érzelmileg kapcsolódott a mindennapi élet hektikusságához, és arra ösztönözte a vásárlókat, hogy élvezzék a pillanatot, amikor KitKat-et fogyasztanak.

Kihívások és tanulságok

Az újrapozicionálás nem mindig egyszerű, és számos kihívással jár. A márkának világosan kell kommunikálnia a változásokat, miközben megőrzi a hitelességét a meglévő vásárlók körében is. Egy sikertelen újrapozicionálási kísérlet elidegenítheti a hűséges vásárlókat, és károsíthatja a márka hírnevét. A megfelelő kutatás, az átlátható kommunikáció és a fogyasztói preferenciák alapos megértése alapvető fontosságúak a sikerhez​(Food Quality and Safety).

Összegzés

Az élelmiszeripari termékek újrapozicionálása egy olyan stratégiai lépés, amely segíthet a márkáknak új piacokat elérni és megerősíteni helyzetüket a meglévő piacokon. A sikeres újrapozicionálás kulcsa a fogyasztói igények alapos megértése, a termékfejlesztés és az üzenet világos közvetítése. Az olyan márkák, mint a Lurpak, kiváló példák arra, hogyan lehet egy terméket újragondolni és a változó fogyasztói trendekhez igazítani.

Fedezd fel ezeket a cikkeket is

Pszichológia és reklámpszichológia

Valentin-napi érzelmi kondicionálás

Győzött a reklámpszichológia: már nem az a kérdés, hogy akarunk-e ajándékot adni Valentin-napon, hanem az, hogy mi legyen az ajándék. Valahol útközben normává vált, hogy

Nők ábrázolása a reklámokban

Amikor megnézel egy reklámot, talán elsőre fel sem tűnik, hogy milyen mélyen jelenik meg benne a társadalmi nemi szerepek és elvárások összessége. A nőket érintő

Segíthetek?

Tegyük rendbe a vállalkozásod.