Miért ne nézegessem a saját hirdetéseimet a Google-ban?

Hirdetés-előnézeti és -diagnosztikai eszköz

A túlvezérelt ügyfeleknél gyakran előfordul az, hogy elkezdik naponta többször is nézegetni a hirdetéseiket, miközben azon törik a fejüket, hogy miért nincs több vásárlójuk.

A saját AdWords hirdetéseid rendszeres nézegetését több okból sem ajánlom. Egyrészt, mert időigényes és felesleges. Ez idő alatt sokkal hasznosabb dologgal is el tudod csapni az idődet, pl. írj meg az oldaladra egy blogbejegyzést vagy hívd fel a vásárlóidat, hogy minden rendben volt-e a szállítással és hogy elégedett-e a termékkel.

READ MORE

Mennyibe kerül egy kattintás az AdWords-ben?

A kezdő hirdetők legelső kérdése, hogy mennyibe kerül egy kattintás és hogy mikor térül meg a reklámjuk.

Lőjük le a poént, nézzük a kattintási árakat:

AdWords kattintás ár

2015. júliusában 52,48 Ft míg 2018. januárjában 40,81 Ft-ba került egy kattintás az AdWords-ben.
20-25 partnerünk fiókja alapján készült a fenti statisztika.

De, ez közel sem azt jelenti, hogy a valóságban évről-évre egyre olcsóbban lehet hirdetni. Sőt, pont az ellenkezője az igaz. Évről-évre nő a CPC (kattintásonkénti költség), mert egy webáruházat elindítani manapság fillérekből kijön, így egyre több és több embernek lesz webáruháza.

READ MORE

Mikor lesz nyereséges az AdWords?

Ezt a kérdést leginkább a kezdő vállalkozók szokták feltenni nekünk. Nos, ez attól függ, hogy mekkora a hozzáadott munkád értéke.

Itt egy gyors kis csekklista, hogy mire is gondoltunk:

  1. Mikor fejlesztettél utóljára a webáruházadon?
  2. Van marketing stratégiád?
  3. Mikor gondoltad újra a marketig stratégiádat?
  4. Hány kommunikációs csatornát használsz?
  5. Hány marketing eszközt használsz?
  6. Mikor nyitottál új kommunikációs csatorna felé?
  7. Mikor próbáltál ki új marketing eszközt?
  8. Mikor konzultáltál utóljára egy marketingessel?
  9. Rendszeresen képzed magad?
READ MORE

Mennyibe kerül az AdWords-ben hirdetni? Van minimális költés?

Az AdWords költését te határozod meg, nincs minimális költés a szó klasszikus értelmében. Viszont azt tudnod kell, hogy az AdWords egy licit alapú rendszer. Tehát a költés attól függ, hogy a konkurenseid mennyit hajlandóak adni egy-egy kulcsszóért.

Van olyan kulcsszó amely 10 Ft-ba kerül és van olyan is, amely 2.000 Ft-ba kerül kattintásonként.

A kulcsszavak kattintási (CPC) költségét te határozod meg, nem lesznek meglepetések. Ha túl kevés összeget adsz meg egy kulcsszóért, akkor legfeljebb nem jelensz meg a keresési hálózaton. Két ajánlattételi stratégia között választhatsz a kézi ajánlattétel és az automatikus ajánlattétel között. A kézi ajánlattételnél te szabod meg minden egyes kulcsszó CPC-jét, az automatikusnál pedig a rendszer határozza meg, attól függően, hogy mi a célod.

READ MORE

Mennyi idő alatt tudom megtanulni a Google AdWords használatát?

Ez attól függ, hogy mi a célod vele. Ha van egy kicsi blogod, fórumod vagy vidéken a nagyszülőknek van egy gumis műhelye amit napi 300-400 Ft-os költéssel ki akarsz próbálni, akkor boldogulni fogsz. De, amennyiben az online reklám fontos a vállalkozás életében, mert vásárlókat kell szerezned és a napi költés meghaladja a 2.000 Ft-ot, akkor már más a helyzet. Először a marketing szakmát kéne kitanulni és tapasztalatokat gyűjteni benne, még akkor is, ha csak egy vállalkozást szeretnél felfuttatni.

Tanulás

Egyetemen, fősulin vagy audiktata módon is tudsz tanulni. Legyen szó egyetemről vagy otthoni tanulásról, bele kell tenni pár milló forintot. Tapasztalat is kell, amelyet olyan 100.000.000 Ft elköltése után szerezhetsz meg. Fontos megérteni, hogy az AdWords csak egy marketing eszköz. Az autóvezetést is el lehet sajátítani 1-2 hét alatt, de ettől még nem fogsz tudni eljutni vele Horvátországba, mert nem ismered a kreszt és nincs tapasztalatod.

READ MORE

Google AdWords vagy SEO?

A két rendszert nem lehet egymástól elkülöníteni. De, mi az a SEO azaz a keresőoptimalizálás?
Én a SEO-t úgy tudnám meghatározni, hogy magas felhasználói élményt biztosítunk a weboldal látogatóinak, megfűszerezve pár trükkel. Tehát, SEO nélkül nincsen AdWords!

Tapasztalataim szerint, a kezdők élnek-halnak a SEO-ért, mert azt hiszik, hogy ezt majd valaki pár ezer forintért megcsinálja neki egy fél nap alatt. Ezzel szemben az igazság az, hogy 3-6 hónap kemény munka kell ahhoz, hogy legyen eredménye is a keresőoptimalizálásnak. Miközben eme sorokat írom én is SEO-zom a dajka-gabor.hu-t, sőt folyamatosan foglalkozok vele már évek óta.
A MOZ.com előfizetési díja 150 dollár / hó. Továbbá fel kell venned egy szövegírót is.
Az AdWords-ben pedig azonnal megjelenik a hirdetésed, de hosszú távon csak akkor éri meg, ha folyamatosan foglalkozol az oldaladdal, ha úgy tetszik SEO-zod.

Ha azért találtál ide, mert keresed a könnyen és olcsón járható utakat, akkor van egy rossz hírem. Sok időt, energiát és pénzt kell a vállalkozásodba fektetned! A munkát nem tudod megkerülni a SEO-val. A SEO maga a munka.

READ MORE

Google AdWords vagy Facebook?

Erre nem lehet általánosságban válaszolni. Másra való a két felület.

Alapvetően a Facebbokon emberekre hirdetsz pl.: életkor, nem, lakhely, viselkedési szokások.
AdWords-ben pedig olyan embernek jelenítjük meg a hirdetést, aki abban a pillanatban érdeklődik a termékünk/szolgáltatásunk iránt, pl.: laptop vásárlás, szélvédőjavítás 11. kerület.

A kezdők legnagyobb hibája (és sok marketingesé is), hogy eszközben kezdenek el gondolkozni, nem pedig célokban.

Először meg kéne határozni a célokat, célközönséget és utána kell kitalálni azt, hogy a célközönségünket mely felületeken érjük el és ahhoz milyen eszközök bevetése szükséges.

A következő legnagyobb hiba, amit kezdő vállalkozók követnek el, és persze ezt a mai marketingesek is elkövetik, hogy csak az online világban gondolkoznak. Pedig annyi sok jó offline felület is létezik.

Célzás

Pont tegnap hívott egy potenciális ügyfél. 10 milliós szoftvert szeretnének értékesíteni, de erre legfeljebb csak 50 ember lenne vevő Magyarországon. Facebook-ban és Linkedin-ben gondolkoztak. Én pedig DM levélben és telefonhívásban gondolkoznék a helyükben, hiszen ha nagyjából ismerük azt az 50 vállalkozást akit érdekelhet ez a szoftver, akkor menjünk rájuk sokkal célzottabban.

Egy webáruház estében sem feltétlenül olyan egyszerű rávágni azt, hogy x vagy y csatornán érjük el a célközönségünket.

READ MORE

Mi az az AdWords Display hálózat?

Különböző weboldalak, blogok, híroldalak melyeken AdWords hirdetések jelennek meg. Én is üzemeltetek ilyen weboldalakat, ahol AdWords hirdetéseket jelenítek meg.

Tehát én a másik oldalt is képviselem, azokat akik elveszik a pénzt reklámfelületért cserébe az Google AdSense program keretein belül.

READ MORE

Milyen számlát ad a Google?

Nettós számlát fog adni a következő hónap elején. Ez akár 5-e is lehet.

A befizetésekről azonnal ad bizonylatot:

Hogyan tudom AdWordsben letölteni a számláimat?

READ MORE

Mennyibe kerül kiszervezni az AdWords hirdetési fiókomat?

A rövid válaszom: havonta 5.000 Ft – és 300.000 Ft között is láttam már AdWords-fiók kezelői munkabért

A fenti példa kissé szélsőséges.

AdWords ár:

Havi 5.000 Ft-ért egy semmire sem való munkát kapsz. Ez kb. annyit tesz, hogy az unokaöcs megtalálta a hirdetés feladása gombot és párszor megnyomja. Vagy ha nagyon lelkes, akkor sokszor megnyomja.

READ MORE
1 2