Termék újrapozicionálása az élelmiszeriparban

Az élelmiszeripari termékek újrapozicionálása gyakran elengedhetetlen a piaci siker érdekében, különösen akkor, amikor a fogyasztói preferenciák gyorsan változnak. Az újrapozicionálás célja, hogy egy meglévő terméket új szempontok szerint alakítsanak át, és olyan módon helyezzék el a piacon, amely vonzóvá teszi az új célcsoportok számára, miközben megerősíti a márka relevanciáját. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan használják ezt a stratégiát az élelmiszeriparban, valamint néhány sikeres példát és tanulságot.

Miért fontos a termék újrapozicionálása az élelmiszeriparban?

Az élelmiszerpiac egyik sajátossága, hogy rendkívül telített és versenyképes, ezért a márkáknak folyamatosan fejlődniük kell, hogy lépést tartsanak a fogyasztói igényekkel. Az egészségtudatosság növekedése, a fenntarthatósági elvárások és az ízpreferenciák változása mind olyan tényezők, amelyek miatt egy márka elavulttá válhat, ha nem követi a piac változásait. Az újrapozicionálás segíthet abban, hogy egy termék jobban illeszkedjen ezekhez az új elvárásokhoz, és újból relevánssá váljon a fogyasztók számára.

A termék újrapozicionálása gyakran a márkaképet is újraértelmezi. Például a fenntarthatóságra vagy az egészségre helyezett hangsúly egy új piacra nyithat kaput, miközben megőrzi a márka hitelességét. Ez nemcsak a marketing üzenet átalakítását jelentheti, hanem magában foglalhatja a termék összetevőinek megváltoztatását, az ellátási lánc optimalizálását és a kommunikációs csatornák átalakítását is​(Fabrik Brands)​(Food Quality and Safety).

Hogyan történik az újrapozicionálás?

Az újrapozicionálás folyamata összetett, és számos lépést foglal magában:

  • Fogyasztói betekintés elemzése: A sikeres újrapozicionálás kulcsa a fogyasztói trendek és igények alapos megértése. Az elemzések során fel kell tárni, hogy melyek azok a területek, ahol a termék már nem releváns, illetve milyen irányban érdemes változtatni.
  • Célcsoport azonosítása: Fontos, hogy az új célcsoport pontosan meghatározható legyen. Például egy termék, amely korábban a fiatal felnőttek körében volt népszerű, újrapozicionálással sikeresen megszólíthatja az egészségtudatos idősebb fogyasztókat.
  • Termékfejlesztés: Az újrapozicionálás gyakran a termék összetevőinek vagy csomagolásának megváltoztatásával jár, hogy megfeleljen az új piac elvárásainak. Például a természetes összetevők előtérbe helyezése vagy a fenntartható csomagolás használata vonzóbbá teheti a terméket a környezettudatos vásárlók számára​(Food Quality and Safety).

Sikeres példák az élelmiszeripari újrapozicionálásra

Lurpak vaj

A Lurpak sikeres újrapozicionálási stratégiája kiváló példa arra, hogyan lehet egy terméket új perspektívából bemutatni. A márkát újra pozicionálták a „gourmet foodies” célcsoport számára, akik elkötelezettek a minőségi alapanyagok használata iránt. Ahelyett, hogy a vaj minőségére helyezték volna a hangsúlyt, a kampányok az otthoni főzés örömét hangsúlyozták, ezzel megcélozva azokat a fogyasztókat, akik szenvedélyesen főznek. Ez a stratégia segítette a Lurpakot abban, hogy a prémium vajpiacon meghatározóvá váljon​(Fabrik Brands).

PepsiCo – Quaker Oats

PepsiCo a Quaker Oats márkát eredetileg egészségtudatos fogyasztóknak szánták, de a termék népszerűsége az évek során visszaesett. Az újrapozicionálás célja az volt, hogy a márka modernebbé és vonzóbbá váljon a fiatalabb generáció számára is. Az új kampányok az egészségmegőrzés mellett a reggeli egyszerűsítésére és a termék sokoldalúságára helyezték a hangsúlyt, így a Quaker Oats ismét divatossá vált a fiatal fogyasztók körében.

McDonald’s – Egészségesebb menü

A McDonald’s az utóbbi években újrapozicionálta a márkáját, különös tekintettel az egészségtudatosságra. A gyorsétteremlánc eredetileg a gyors és olcsó ételeiről volt ismert, de a fogyasztók egyre inkább egészségesebb alternatívákat kezdtek keresni. Az újrapozicionálás során McDonald’s elkezdett egészségesebb menüket kínálni, mint például saláták, gyümölcsök és alacsony kalóriatartalmú ételek, hogy megfeleljenek az egészségtudatosabb fogyasztók igényeinek. Ez a lépés segítette a márkát abban, hogy frissítse imázsát, és visszanyerje azokat a vásárlókat, akik más, egészségesebb alternatívákat kerestek.

Csak 5775 Ft
kozepen

Tropicana – Narancslé újrapozicionálás

A Tropicana híres esetében az újrapozicionálás nem várt következményekkel járt. A márka megpróbálta új csomagolással újrapozicionálni termékét, de a vásárlók ezt rosszul fogadták. Az új csomagolás túlzottan eltért az eredeti dizájntól, így sok fogyasztó nem ismerte fel a terméket a polcokon. Az eladások csökkentek, és a Tropicana kénytelen volt visszatérni a régi csomagoláshoz. Ez a példa jól mutatja, hogy az újrapozicionálás során fontos, hogy a vásárlók felismerjék a márkát, és ne veszítsék el a termékekkel kapcsolatos bizalmukat.

Kellogg’s – All-Bran termékcsalád

A Kellogg’s az All-Bran termékcsaládját eredetileg az idősebb fogyasztóknak pozicionálta, akik számára fontos volt az egészséges bélműködés. Az újrapozicionálás során azonban a márka megpróbálta a terméket szélesebb körben vonzóvá tenni, beleértve a fiatalabb, egészségtudatos vásárlókat is. Ennek érdekében az üzeneteket és a csomagolást is modernizálták, a hangsúlyt pedig az általános egészségi előnyökre helyezték, nemcsak az emésztésre.

Heinz – „Grown, not made” kampány

A Heinz ketchup jól ismert márkanév volt, de a márka újrapozicionálása során a „Grown, not made” kampány révén újrahangsúlyozták a természetes összetevők fontosságát. Ezzel a lépéssel a Heinz a természetes és minőségi alapanyagokat előtérbe helyezve próbált újra elkötelezetté tenni a fogyasztókat, akik egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra és az egészségesebb termékekre.

Nestlé – KitKat „Have a Break” újragondolása

A Nestlé sikeresen újrapozicionálta a KitKat csokoládét a „Have a Break” kampánnyal, amely a terméket nemcsak egy édességként, hanem egy „szünetet nyújtó pillanatként” pozicionálta. A kampány globálisan is hatalmas siker lett, mivel érzelmileg kapcsolódott a mindennapi élet hektikusságához, és arra ösztönözte a vásárlókat, hogy élvezzék a pillanatot, amikor KitKat-et fogyasztanak.

Kihívások és tanulságok

Az újrapozicionálás nem mindig egyszerű, és számos kihívással jár. A márkának világosan kell kommunikálnia a változásokat, miközben megőrzi a hitelességét a meglévő vásárlók körében is. Egy sikertelen újrapozicionálási kísérlet elidegenítheti a hűséges vásárlókat, és károsíthatja a márka hírnevét. A megfelelő kutatás, az átlátható kommunikáció és a fogyasztói preferenciák alapos megértése alapvető fontosságúak a sikerhez​(Food Quality and Safety).

Összegzés

Az élelmiszeripari termékek újrapozicionálása egy olyan stratégiai lépés, amely segíthet a márkáknak új piacokat elérni és megerősíteni helyzetüket a meglévő piacokon. A sikeres újrapozicionálás kulcsa a fogyasztói igények alapos megértése, a termékfejlesztés és az üzenet világos közvetítése. Az olyan márkák, mint a Lurpak, kiváló példák arra, hogyan lehet egy terméket újragondolni és a változó fogyasztói trendekhez igazítani.

Ha tetszett a cikk, támogasd a blogomat és vedd meg a könyvem.
alul
Címkék:

Egész jók

Csak 5775 Ft

Népszerű

A vállalkozó mint hős és mint bűnbak

Magyarországon a vállalkozó egyszerre két szerepet kap a közbeszédben, és ez a kettő gyakran ugyanazon a napon vált át egymásba. Ha növekszik a cég, munkahelyet teremt, „sikeres”, akkor hős: „na, ő legalább csinál valamit”. Ha árat emel, szigorít, elküld valakit, vagy egyszerűen csak látszik rajta, hogy jobban él az átlagnál, akkor bűnbak: „biztos átver”, „biztos...

A vállalkozó az, akivel bármikor, bármit meg lehet tenni

„A vállalkozó az, akivel bármikor, bármit meg lehet tenni.” – Dajka Gábor Ez a mondat azért üt, mert nem elmélet. A vállalkozói létben nagyon könnyen kialakul egy olyan helyzet, ahol a napod nem a terveidről szól, hanem arról, hogy ki és milyen erővel rántja meg a kabátod ujját. Ügyfél ír este tízkor, beszállító késik, valaki...

Marketinges anyagok: miért nem változik semmi a sok tanulástól?

Ha egy marketinges anyag után nem változik meg legalább egy döntésed, akkor azt te nem tanultad, csak fogyasztottad. Ez provokatív mondat, de sajnos pontos. A vállalkozók jelentős része ma úgy „fejleszti magát”, hogy könyveket vesz, hanganyagokat hallgat, előadásokra ül be, majd kipipálja magában: kész, haladok. A gond csak az, hogy ettől nem lesz több vevő,...

A tudás illúziója üzleti kockázat

Biztos láttál már tehetségkutató válogatót, ahol valaki teljes meggyőződéssel áll a mikrofon elé, és még akkor is biztos benne, hogy zseniális, amikor a szakmai zsűri egyértelműen jelzi: ez most nem az. A legérdekesebb rész nem is a hamis éneklés, hanem az utólagos magyarázkodás: „a zsűri nem ért hozzá”, „rossz napjuk volt”, „úgyis irigyek”. Ez nem...

Itt érsz el

Keress bátran

Előadások tartását és podcast beszélgetéseket szívesen vállalok, illetve a sajtónak is nyilatkozom.
Sajtóreferenciák itt.

Idézz tőlem

Szeretem ha a gondolataimat idézik kiadványokban, weboldalakon, adásokban. Szívesen visszalinkellek, írj rám.

© Copyright 2025