KKV Marketing Videók

A pénz áramlása

A videó leirata: Sajnos az iskolában nem tanítják meg a tanulókat bánni a pénzzel vagy éppen arra, hogy hogyan indítsanak vállalkozást, milyen költségei vannak egy vállalkozásnak illetve arra, hogy hogy mi az a Cashflow-négyszög.

Az előző videó a Hogyan legyen több pénzem? tetszett nektek, így most folytatom ezt a témát. Üdvözöllek, én Dajka Gábor vagyok, kkv marketing szakértő, és most a pénz áramlásáról szeretnék beszélni, de úgy, hogy nem vagyok pénzügyi szakértő, csupán érdekel a téma.

Sajnos az emberek döntő többsége a legalapvetőbb pénzügyi ismeretekkel sincs tisztába. Ez nem biztos, hogy az ő hibájuk. Az is lehet, hogy nincs is rá igényük. Ez azért is lehet, mert nem tudják azt, hogy nekik erre szükségük van. De, az is lehet, hogy a pénz csinálása helyett inkább a sportban, családalapításban, tanulásban, stb… érnek el kiemelkedő sikereket, mert ezek érdeklik őket. Ezzel nincs a világon semmi baj.

Nézzük meg egy kicsit a Cashflow-négyszöget melyet Robert T. Kiyosaki tanít.

Robert fogott egy kört és 4 negyedre osztotta fel:
A.) alkalmazottak
E.) egyéni vállalkozók
C.) nagyvállalkozók
B.) befektetők

Az A csoportban az alkalmazottak vannak. Ők a legtöbbször biztonságban érzik magukat, holott ők vannak a legnagyobb veszélyben, hiszen az állásuk bármikor megszűnhet. Ők fizetik a legtöbb adót a keresett pénzükhöz képest. A legtöbb ember számára mégis ez a legideálisabb pozíció a Cashflow-négyszögben. A jelmondatuk a 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás.

Az E csoportban az egyéni vállalkozók vannak. Ők saját maguknak csináltak egy munkahelyet. A saját szabályaik alapján élnek. Ők a szakértők. Ők is magas veszélynek vannak kitéve, hiszen egy betegség esetén nem tudnak dolgozni, így a pénz áramlása megszűnik. Viszont ebben a negyedben már lehet sok pénzt csinálni, pl. az ügyvédek is egyéni vállalkozók illetve ismerek olyan e-kereskedőt aki egyedül csinálja a webáruházát. Jelmondatuk: Inkább dolgozok napi 12 órát magamnak, mint másnak 8-at.

A C csoportban a nagyvállalkozók vannak. Nekik már vannak munkatársaik, így pl. betegség esetén a cég tovább termeli a pénzt. Itt a tulajdonosnak már nem kell a cégen belül mindenhez értenie, mert vannak alkalmazottak, akik 1-1 témának a szakértői. Itt a tulajdonosnak a cég vezetésével kell töltenie a munkaidejét, ami egészen más, mint az egyéni vállalkozók feladatköre.

A B csoportban a befektetők vannak. Itt nem az alkalmazottak dolgoznak a tulajdonosnak, mint a nagyvállalkozók esetében, hanem a tulajdonos pénze dolgozik. Pénzzel csinálnak pénzt.

Azért fontos az előbb említetteket megérteni, hogy el tudd helyezni magad a Cashflow-négyszögben és el tudd dönteni azt, hogy te jól érzed-e magad abban a negyedben. Ha igen, akkor nincs további teendőd. Ha nem, akkor határozd el magad arra, hogy negyedet váltasz.

A negyed váltást nem biztos, hogy azonnal meg kell csinálod, ha pl., eddig alkalmazott voltál, akkor nem túl szerencsés már holnaptól csak egyéni vállalkozónak lenned. Viszont lehetsz egyszerre alkalmazott és egyéni vállalkozó is.

A mai nagyon kedvező adózási formák miatt ez gyerekjáték. Ha pl. főállás mellett csinálsz egy egyéni vállalkozást KATA adórendben, akkor így 2019-ben 12.000.000 Ft-os forgalmad lehet, havi 25.000 Ft adó mellet. Ennél jobb üzletet én el sem tudok képzelni. Ha pedig beindul a vállalkozásod, akkor lehetsz főállású egyéni vállalkozó is, de akkor már 50.000 Ft-ot kell havonta fizetned. Viszont ebben az esetben csak minimális nyugdíjad lesz. De, az adózással kapcsolatos kérdéseidet a könyvelőd fogja megválaszolni.

Az alkalmazotti státusz mellett befektető is lehetsz. 3 jövedelemforrást különböztetünk meg egymástól. Keresett jövedelem, portfólió-jövedelem és passzív jövedelmet. A passzív jövedelem pl. egy ingatlan, amit kiadsz bérbe. Ez lehet egy garázs és egy ház is. És azért passzív, mert nem kell vele gyakran foglalkoznod. Természetesen ha az E vagy C negyedben vagy, akkor is kacsingathatsz a B negyed felé.

Én pl. az E-, C és B negyedekben is vagyok. De, nem egyforma erősen.

Az E negyed, mint egyéni vállalkozó. Én vagyok a szaki. Többek közt Google Ads-fiókokat kezelek, személyesen oldom meg az emberek a problémáját. A probléma a következő: Nem ismerik ennek a felületnek a lehetőségeit és nincs is kedvük hónapokig tanulni. Ez a platform kb. olyan bonyolult mint egy repülőgép műszerfala.  

A C-negyedben azért vagyok benne egy kicsit, mert van olyan kolléganőm akinek nem értek a szakmájához, de mivel 15 éve űzi és az ügyfelek elégedettek a munkájával, eredményeivel, nekem nem is kell megtanulnom a szakmáját, csupán a megrendeléseket kell szállítanom.  

A B-negyedben pedig azért vagyok benne, mert van megvásárolható és letölthető tudásanyagom. Ezt csak egyszer kellett megcsinálnom, és csak néha kell frissítenem. Így ez passzív jövedelem.

Szívesen veszem a kommenteket, ötleteket, segítsetek egymásnak.

Vélemény, hozzászólás?